Close

Mi az akné

A PATTANÁSOKRÓL/MITESSZEREKRŐL

Az akné, közönséges nevén pattanás/mitesszer a faggyúmirigyek betegsége, és a bőr faggyúmirigyeinek (sebaceus mirigyek) rendellenes működése következtében alakul ki.

Akné-A pattanásoknak/mitesszereknek több típusa létezik:
Nyílt komedók – a bőrön megjelenő fekete pontok. A faggyúmirigyek (sebaceus mirigyek) által termelt váladék a bőr szarurétegeivel keveredve felhalmozódik a pórusokban, a tüszőüregben (folliculus). Oxigénnel érintkezve ez az anyag oxidálódik, és sötétre színeződik.

Zárt komedók – szilárd váladékkal teli kerek, fehér, 1-2 mm átmérőjű kis csomók. Ha a zárt komedók begyulladnak, pusztulák (gennyhólyagocskák) – 0,5 cm átmérőig terjedő kis vörös csomók keletkeznek, közepükben fehéres váladékkal, amely kinyomható vagy magától kiürül. Ha folytatódik a gyulladásos folyamat, a gennyhólyagocskák súlyosabb klinikai formát ölthetnek – kb. 1 cm átmérőjű gyulladásos váladékot tartalmazó ciszták, pórusok keletkezhetnek.

Azon kívül, hogy a bőr hajlamos több elszarusodott sejtet produkálni abban a nyílásban, amelyen keresztül a haj a felszínre jut, az akné kialakulását a sebum (faggyú-lipid anyagok, amelyek védőréteget alkotnak a bőrön, és biztosítják a bőr számára a megfelelő nedvességet) fokozott termelődése, a hormonzavarok (a tesztoszteron mennyisége) és a bőr normál flóráját alkotó, az aknés bőrűeknél azonban a hajtüszőkben nagyobb mennyiségben előforduló bizonyos mikroorganizmusok (pytirosporum ovale...) is befolyásolják. Ugyancsak szerepet játszhatnak az akné kialakulásában bizonyos anyagcserezavarok, illetve bizonyos belső szervi betegségek is.
Az akné kialakulását bizonyos kémiai vegyületek is okozhatják. Ezekhez tartoznak az anabolikus szteroidok és egyes fogamzásgátló szerek.
A pattanások (akné) kialakulását némely allergiás reakció, a stressz és immunzavarok is okozhatják.